Rapai Ágnes: Szalonképes rasszizmus

Viszontválasz Dobos Menyhértnek, aki reagált az És-ben megjelent Nyílt levélre.


Kedves Dobos Menyhért, (az MTV közéleti igazgatója)

a nyílt levelet az MTV alelnökének én írtam, ezért válaszolok az Élet és Irodalom-ban október 22.-én megjelent bejegyzésére.

A Magyar Televízió nem csak „közvetíti”, de csinálja is a politikát. Azzal, ahogy válogat a hírek, események és szereplők között. Azok, akik egyáltalán megszólalhatnak a tévében, nem maguk döntenek erről és nem is a nemzet (az MTV nem a magyarság televíziója, hanem a magyar állampolgárok adójából működő szolgáltató!). Gondolom, van a televíziónak műsorpolitikája, szerkesztési elvei, amelyek alapján a szerkesztők eldöntik, kit hívnak meg.

Amit a média nem mutat meg, az a magyar állampolgárok számára nincs!

A Jobbik szerepeltetése a közszolgálati televízióban, nem bűn, hanem annál több, hiba. Szerencsénkre a Jobbik egyelőre nem parlamenti párt, de ha az volna, akkor sem lenne kötelező megszólaltatni.

Azért mert:

1. Nem tartja tiszteletben a magyar Alkotmányt, hanem a Szent Korona-tanra esküszik.
2. A média hathatós segítségével meghonosította a „Cigánybűnözés” kifejezést, valamint
a Jobbik programjával összhagban Monokon bevezették a cigányok felett gyámkodó szociális kártyát.
3. A jogerős bírósági végzés ellenére újraalakította a Magyar Gárdát.
4. Újnyilas eszméket hirdet.

A szélsőjobboldali párt eszméi nem csupán egyszerű „hazugságok”, hanem olyan, - Pilinszky szavával élve – botrányos vélemények, amelyeket a világ legtehetségesebb riportere sem tudna megcáfolni. Vakhiteket ugyanis nem lehet cáfolni. A rasszista, emberellenes téveszméknek már a „közvetítése”, vitára bocsátása is romboló. Ilyen nézetekkel (zsidózással, cigányozással, buzizással) lehetetlen vitatkozni és éppen ezért nem is szabad! A Maga cinikus válasza, mi szerint majd a nézők átkapcsolnak egy másik adóra, ha nem tetszik nekik a műsor, azt válaszolom, a fasiszták mikrofonját kell kikapcsolni a Magyar Televíziónak. Németországban szigorú náciellenes törvények vannak, amelyeket betartatnak, és amelyek nem teszik lehetővé náci nézetek propagálását a médiában. A BBC-re és a nyugat-európai demokráciákra való hivatkozás helyett a német példát kell követnünk.

A szólásszabadság híve vagyok, és sose csatlakoznék olyan felhíváshoz, amely azt követelné, hogy tiltsák meg bármely vélemény kifejtését. De itt nem erről van szó. Hanem arról, hogy a köz szolgálata felelősséggel jár: az MTV-nek a humanista értékeket kellene propagálnia, nem a neonáci eszméket.

A két nagy párt csak immel-ámmal határolódik el a rasszizmustól. Ha már a pártok tehetetlenek, úgy gondolom, az értelmiségnek kellene összefogni.

Sajnos nálunk még nem alakult ki a társadalom önvédelmi reflexe az ilyen kártékony eszmékkel szemben, ezért is olyan nagy a Magyar Televízió felelőssége.

Üdvözlettel:
Rapai Ágnes, költő

2009-10-22
ui. Eddig százötvenöt értelmiségi csatlakozott a Nyílt levélhez.

5 megjegyzés:

  1. Az aláírókhoz csatlakoznék.

    Köves József
    író-könyvkiadó

    kjozsef@tvnetwork.hu

    VálaszTörlés
  2. Kedves Köves József,
    beírom nevét a listára.
    Üdvözlöm: Rapai Ágnes

    VálaszTörlés
  3. csatlakoznék, ha nem csak értelmiséginek volna szabad
    garai péter sándor
    gondnok

    VálaszTörlés
  4. Kedves Garai Péter Sándor,

    akkor már százötvennégyen vagyunk.

    Üdvözlettel: Rapai Ágnes

    VálaszTörlés